Az ember, aki az Aréna mögött áll


Szakmai történet

A múlt
1699045493863

Hadsereg… 

1994-ben vonultam be Szentkirályszabadjára a Harcihelikopter Ezredhez, majd onnan Kecskemétre a repülő dandárhoz mint repülésirányító, végül a Tököli reptéren zártam a sorköteles időszakot.

és rendőrség

22 évet töltöttem el a Rendőrség kötelékében. Voltam járőr, majd nyomozó, aztán a pályafutásom utolsó 10-11 évében a BRFK-n operatív nyomozó, felderítő és hírszerző. Az osztályom műveleti csoportját én vezettem. A munkánknak köszönhetően a városi harcászatban éltünk minden nap. Minden egyes bevetésen tanultunk valamit, gyakorolhattuk a száraz elemeket éles helyzetben.

Büszkén mondhatom, hogy akkoriban Magyarország legjobbjaival dolgozhattam mind a felderítő-hírszerző vonalon, mind a beavatkozó – bevetési oldalon. A legjobb oktatóim, kiképzőim voltak, akik pályafutásom során segédkezet adtak minden esetben.

Leszerelés után pedig tovább fejlesztettem képességeimet a HARD TASK cseh csapatnál is.

A jelen

Az Aréna

Az Aréna egy 2400 nm-es fedett csarnok, épített killhouse és gyakorló tér. Különlegessége a benne található épületekben és a speciálisan kialakított terekben van. Az épületeket és a köztük húzódó területeket úgy rendeztük be, hogy az épületharcászatot és a városi harcászatot lehessen gyakorolni. Emiatt több autó, és egyéb – utcán is fellelhető – fedezék került kialakításra. Az épületekre önzáró ajtókat tettünk fel, így minden alkalommal gyakorolni kell és lehet a ki-és belépést. Ezenfelül az épületek közül jó pár rendelkezik emelettel, emeleti ablakkal így a 360 fokos védekezés gyakorlása valóban nem csak a vízszintes irányra korlátozódik.

Az Airsoft Aréna egy folyamatosan megújuló, átrendeződő lehetőség arra, hogy a fejlődni kívánó játékosok és a CQB élményt kereső játékosok is megtalálják a számukra kedvező feltételeket.

Ugyanakkor önmagában csak egy helyszín, amit a játékosok töltenek meg minden alkalommal élménnyel, sikerrel, tapasztalattal, örömmel és eredménnyel.

Ebben a szellemiségben üzemeltetem az Arénát most, és szeretném a jövőben is jó sokáig.

Oktatás

A Kezdetek

Ahogy átvettem az Airsoft Arénát, mint játékvezető elkezdtem belenyúlni a játékokba. Megmutattam egy-egy rossz fedezék használat során a játékosnak, hogy kellene tartania a fegyverét, milyen a helyes testtartás, az optimális kéz- és fejtartás és számos egyéb taktikai szempontból előnyös apróságot!

Azt vettem észre, hogy azon játékosok, akiknek ezeket bemutattam átgondoltabban, taktikusabban játszottak, és határozottan eredményesebbek lettek játék közben. Ezt követően ők kértek meg arra, hogy szervezzek nekik tréninget, és íme, így is lett!

Miért jó a tréning?

Elsősorban tudni kell, hogy az airsoft teljesen más, mint az “éles” szituáció!

Álláspontom szerint nem szabad összekeverni a kettőt. Nagyon káros az a megközelítés, hogy egy játékos kibírna-e vagy nem akárcsak 10 percet élesben! Ennek az airsoftban nincs és nem is lehet jelentősége.

Az airsoft játékosnak sokkal fejlettebb technikai tudással kell rendelkeznie, hiszen a kilőtt BB nem megy át a falon és az ajtón, nem repül olyan sebességgel és olyan messzire, mint az éles lövedék, és még egy falevél is képes eltéríteni! Emiatt mind kültéren mind beltérben teljesen más fizikai környezetben kell a játékosoknak helyt állniuk.

Ezenkívül szerintem a CQB kifejezés, mint misztikus jelző is megtéveszti a játékosok nagy részét. A tréningeken is elhangzik, hogy nem az Arénára épül a tréning és nem csak épületekre! Az itt megszerzett tudást és bemutatott technikákat a játékosok kinti pályán is ugyanúgy tudják hasznosítani, mivel minden egyes elemnek és objektumnak, de akár egy fának is valójában két oldala van! Tehát elengedhetetlen mindkét kéz alkalmazása, a teljes oldalváltás és az átemelés!

A játékosok nagy része a tapasztalataim alapján nem, vagy nem kellő magabiztossággal tudja ezeket (még!). Emiatt a fedezékeket is általában rosszul, vagy csak egyoldalasan használják. Tehát, ha szembe kerülnek egy tapasztaltabb játékossal, ez rögtön hátrányként jelentkezik náluk. Ugyan ez a jelenség megtapasztalható egyébként a tűzpáros szituációk és feladatok végrehajtása során is.

Amikor a tréningeken elmagyarázzuk, hogy mit miért érdemes csinálni, akkor értik meg valójában, hogy nincs különbség a kinti és benti játék között, a fegyvert mindenhol ugyanúgy kell befogni. Emellett a helyes testtartás, valamint a fedezékhasználat kint és bent egyaránt fontos! A tréningek lényege tehát, hogy fejlődjenek a játékosok, és a lehető legmagasabb és legmagabiztosabb szintre fejlesszék tudásukat. Ezzel együtt a színvonalat és az élményt is, hiszen egy nehezen leküzdhető ellenfél a másik játékosnak is sokkal nagyobb játékélményt ad!

Ezért tartunk kezdő, haladó és speciális témájú kinti és benti tréningeket több helyszínen, tehát nem csak az Arénában. Tapasztalataim szerint nem csak a kezdő, vagy az újrakezdő, hanem a rendszeresen játszó, tréningező játékosoknak is előnyére válhat, főleg azért, mert a tapasztaltabb játékosok új perspektívában tudnak egy-egy feladatot megoldani, ezáltal a tréninget is színesebbé teszik!